Mănăstirea Voroneţ


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XV - XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-a-A-05675
Adresa:
Localitate: localitatea VORONEŢ; oraş GURA HUMORULUI
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Voroneţ

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 24-Jun-2009

Manastirea Voronet este ctitoria lui Stefan cel Mare si Sfant.
Constructia a durat trei luni si trei saptamani ale anului 1488.
Viata monahala a fost intrerupta in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la imperiul Habsburgic si s-a reluat la 1 aprilie 1991, cu obste de calugarite sub staretia Stavroforei Irina Pantescu.
Biserica asezata pe un soclu de piatra, are plan treflat cu o turla pe naos. Exonarthexul i-a fost adaugat in 1547 la initiativa mitropolitului Grigore Rosca, considerat al doilea ctitor al bisericii.
Voronetul reprezinta unul dintre primele monumente moldovenesti creator de stil propriu, sinteza originala de elemente bizantine, gotice si autohtone.
Naosul si Altarul pastreaza ansamblul iconografic din vremea lui Stefan cel Mare. Pictura pronaosului, ulterioara, alterneaza ornamente si figuri ce vor sa faca parca legatura cu pictura exterioara, realizata de Grigore Rosca. Judecata de Apoi ocupa tot peretele de apus intr-o uriasa compozitie pe cinci registre. Au fost introduse in scena instrumente muzicale moldovenesri (bucium, cobza), peisaj local, stergare, vesminte populare, totul pe un fond albastru ce a nascut sintagma "albastru de Voronet".